Änglar och hjärtlösa svin!!

I måndags slungades en familj i vår lilla by in i en total katastrof när deras hem började brinna. Brandförloppet var så snabbt att innan brandkåren, som ligger endast en gata bort, han dit så var hela huset övertänt och gick inte att rädda. Familjen fick slänga sig ut ur huset och kom med nöd och näppe ut med livet i behåll. 1 ynka liten minut till och dom hade slukats av lågorna!! En del kom ut i enbart underkläderna och tvingades chockade stå utanför och se allt dom ägde och hade gå upp i rök.

Bilden är hämtad från facebook där familjen själva har valt att publicera den

Röken gick högt i skyn och syntes tydligt i hela byn, vilket lockade till sig väldigt många nyfikna och hjärtlösa människor. Människor som ställer sig och filmar eländet. Folk som tom gjorde live sändningar på Facebook. Folk som inte bara nöjde sig med att filma den enorma tragedin i sig som utspelade sig utan även valde att ställa sig att filma de utsatta familjemedlemmarna!!! Hur f@n tänker man när man ställer sig och filmar en utsatt familj på det viset?? Fanns där ingenting i de människornas kropp som sa dom att ”jag stoppar ner min förbannade mobil, sliter av mig min tröja och springer bort och ger den till en av dom som stod där i enbart kalsonger.”

Och till den person som högt och tydligt (så att familjen hörde) fällde den korkade kommentaren ”där brinner det huset upp. Och ingen försäkring har dom” jag skulle så gärna vilja fråga dig: VAR fick du den informationen ifrån??  Och jag skulle även vilja upplysa dig om att var informationen än kom ifrån så låg där ingen som helst sanning i det du kräkte av dig!!! För JO dom har försäkring!!

Och till er som tycks finna någon typ av tillfredställelse i att sprida en massa rykten: Vad är det som gör att ni tar beslutet att snacka om något som ni inte har en aning om. Vad är det som gör att ni hittar på en massa som överhuvudtaget inte är sant? Tror ni att ni blir intressantare som människor om ni bara kan leverera de ”smaskigaste” detaljerna. Är det för att boosta ert eget jävla ego som ni hittar på senario som ni sen levererar som ”sanningar”?  Tvi fan för er!! Era jävla lögner om att det är deras eget fel för att dom rökte inomhus. Det gjorde dom inte!!

Och till det jävla pack som, innan huset ens brunnit klart, tog sig friheten att gå in i deras trädgård för att få se branden från andra sidan!?!?! HALLÅ!!! Hur står det till i huvudet på dig?? Och till dom som, vid upprepade tillfällen, har tagit sig friheten att gå in i trädgården och rota i brandresterna och i intilliggande byggnader. Hur fungerar ni?? Bara för att ett hus brunnit ner så ger det inte andra rätten att beträda deras mark. Även om det bara är aska kvar av huset så är det ta mig fan deras aska i deras trädgård.

Denna oerhörda brist på medmänsklighet och respekt ÄCKLAR mig. Och tro mig!! Karma kommer INTE vara nådiga mot er!!

 

IMG_7352

MEN….. samtidigt är det många som har visat den raka motsatsen!! Genast när branden blev känd så var det folk som började fråga på facebook om det fanns något att hjälpa familjen med. Även jag ville hjälpa och drog genast igång en insamling av i första hand kläder. Jag trodde att jag kanske skulle få ihop en tröja här och en byxa där. Om vi bara var många som ville hjälpa så skulle vi ju kanske få ihop iallafall vars ett ombyte till familjen. Intresset av att hjälpa var enormt. Mycket, mycket större än jag hade kunnat föreställa mig!! Och tack och lov ville min fina Caroline hjälpa mig att hålla i insamlingen. För utan henne hade jag nog inte klarat av det. Folk hörde av sig konstant och våra telefoner plingade och ringde hela tiden. Folk erbjöd massor och ville veta var dom kunde lämna. Det var tom en ängel som hörde av sig och erbjöd dom ett möblerat hus att bo i tills allt löst sig!!❤️

Till en början erbjöd vi oss att köra runt och hämta, men det var innan vi förstod hur många godhjärtade människor det faktiskt finns i vår lilla by (och även i grannbyn) För att slippa köra runt halva natten för att samla in saker så kom vi istället fram till att vi var tvugna att ordna 2 uppsamlingsplatser där folk kunde komma till oss istället för tvärt om. (Okej, idén om uppsamlingsplatser kom från Robban får jag väl erkänna)

Vi körde ner till Bjärnum där folk kom och bara pressade in saker i bilen. Dom gav oss även pengar till familjen. Sen vidare upp till Vittsjö där vi fick ännu mer saker. Det var verkligen överväldigande att se så oerhört givmilda och kärleksfulla människor kan vara!!

image

Det var med fullastad bil som vi kunde köra ner till en oerhört tacksam och överväldigad familj som i alla dom där påsarna fick mer än ett ombyte!! 

Varken jag eller Caroline tycker att vi har gjort något som är speciellt stort. Vi har bara tagit tag i och möjlig gjort något som hela byn ville. Något som för många kändes självklart!! Men en del tyckte tydligen att det var stort för tom. tidningen Norra Skåne ringde oss och ville komma ut och ta en bild på oss och skriva en artikel om det. Både jag och Caroline tyckte dock att om dom ville skriva om det så tyckte vi att dom skulle lyfta fram alla som hjälpt till att göra det möjligt. Och vara med på bild och lyftas fram som ”frontfigurer” ville vi inte. 

Artikeln finns dock här om man vill läsa. http://www.nsk.se/2016/08/03/hela-bjarnum-stallde-upp-for-de-drabbade/

Idag flyttade familjen in i den villa dom blivit erbjudna. Och då kom ju nästa dilemma. Täcke, kuddar, sängkläder, handdukar. Så åter igen körde vi igång en insamling. Och åter igen fick vi se all den fina medmänsklighet och givmildhet som finns. Åter igen fylldes bilen till bredden av saker. ❤️ Ingen hjälp var för liten. Den som kom med en liten påse med 2-3 handdukar blev precis lika uppskattad som den som kom med stora ikeapåsar fulla av sängkläder, täcke och kuddar. 

Ni har fan varit grymma allihop!!!! (Ingen nämnd ingen glömd) 

Jag vill med detta inlägg (bl.a.) förtydliga att dessa insamlingar inte har gjorts för att familjen inte hade någon försäkring. För det har dom. Men fördäkringsärenden tar tid!! Och även om man ganska så snabbt får ett ”katastrof bidrag” för att inhandla det allra nödvändigaste så är inte shoppa det första man är sugen på. Att behöva gå till affären där folk tittar, tisslar,tasslar och skapar sig egna senarion är inte det man vill lägga sin energi på. 

Tids nog kommer dom behöva ge sig ut men just nu behöver dom få en chans att andas och ta in allt som hänt. Och det finns 1000 andra saker som dom måste ta tag i. Detta förstår och accepterar de flesta. Men som sagt tyvärr inte alla. 

Till alla er som hjälpt oss hjälps familjen: Från djupet av mitt hjärta TACK!!! Ni är alla guld världa!!! 

Och till er andra, egoistiska svin som inte ens har vett att visa respekt: En dag kan det vara ni som sitter i situationen och då antar jag att det är helt okej för er att vi hittar på historier och lögner om er?? Som man behandlar andra vill man ju själv bli behandlad……..Eller??? 

En kommentar till “Änglar och hjärtlösa svin!!”

  1. För att ”it takes a village” ska hjälpa så krävs det att någon/några tar tag i det och ger folk möjligheten att hjälpa. Du och Caroline gjorde det och det är vi (jag talar nog för hela byn) oerhört tacksamma för. Jag tror inte jag är ensam om känslan att vilja klä av sig kläderna och erbjuda det eller bara säga ”bo här! vi fixar madrasser på golvet!”
    Förringa inte det ni gjort. Ni gav alla andra möjlighet att hjälpa utan att tränga sig på, utan att verka präktiga, utan att verka någonting annat än medkännande!
    Vi (jag talar fortfarande om alla i Bjärnum – även om jag inte frågat om lov) hoppas att familjen (genom er) fortsätter att efterfråga saknade grejer så vi kan leta bland gömmorna. Och möjligheten att swisha är suveränt.
    Tusen tusen tusen tack för att ni gjort/gör detta så vi andra kan hjälpa i den mån vi kan. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *