Att elda för kråkorna

När jag var liten och inte stängde ytterdörren efter mig eller av någon anledning öppnade ett fönster mitt i smäll kalla vintern så blev jag alltid uppmanad att genast stänga. ”Vi eldar väl inte för kråkorna?” sa mamma.

Och idag kan jag förstå hennes resonemang. (Trots att även kråkorna säkert behöver lite värme) Att öppna upp ett fönster eller en dörr och låta el elementen pumpa för fullt är väl inte speciellt ekonomiskt. Och inte speciellt natur vänligt heller. Men detta var ju innan Greta Thunbergs tid 🙈

Nu för tiden är det jag som påminner barnen om att inte elda för kråkorna. Detta är dock inget som deras far, tillika min make, ser några problem i. Stänger dom inte dörren så påpekar han bara att dom kyler ner hela huset. Och att elda för kråkorna ser han inte som något negativt. För det är just vad han planerar att göra idag. 🙄

I somras så köpte han ett stort eldfat. Det skulle han ha att elda i vid kyliga sommarkvällar sa han. Och jag får väl erkänna att vi har haft det ganska mysigt runt det där eldfatet när vi har varit ute och campat eller har haft någon festlighet här hemma i trädgården.

men då har vi ju liksom tänt det bara för att det är just varmt och mysigt att sitta där runtom och umgås.

En av våra grannar är lite av en pyroman och har säkert många gånger stått där i fönstret och känt en upphetsning över att se lågorna. Han själv brukar tända fyr i sin ”oljetunna” (Ni vet en sådan som man eldar löv och annat i) slänga i några vedträ och sen gå in igen. Och varje gång så muttrar Robban att han är en idiot som eldar upp fint ”bränne” utan någon som helst anledning annat än att han tycker om att se eld. Och så har han fortsatt sitt muttrande med att det är fullkomligt meningslöst. Och jag håller absolut med honom, men så länge det inte är vi som betalar veden som grannen värmer kråkorna med så behöver vi inte bry oss tycker jag.

Idag är det nyårs afton och vi planerar att ha ett lugnt och skönt firande här hemma med mamma, pappa, syrran och hennes Stefan. (Hoppas kan man ju alltid men jag har hitintills inte upplevt något lugn när jag och syrran befinner oss på samma ställe. Men undrens tid är kanske inte förbi?) Jag har pysslat och donat inne i huset med saker som behöver göras. Robban har pysslat och donat utanför huset. När jag råkar gå förbi ett av fönsterna så ser jag hur han lastar ved i sitt eldfat. Jag bara måste ju så klart gå ut för att fråga vad han sysslar med. Jo han förberedde minsann för att han ska elda i det i kväll sa han. Jag berättade då att jag hade planerat att vi skulle fira nyår här inne (ja förutom ev. precis vid 00 slaget) och så frågade jag om han hade någon som skulle sitta eldvakt eller om han själv skulle göra det medans vi andra var inomhus och umgicks? Men han förklarade att han bara skulle ha en liten ”välkomst brasa” när folket kom?!? Jag personligen hade väl inte känt mig speciellt välkommen för att någon eldade i trädgården. Jag hade nog tolkat det mer som att folket helst inte ville ha in mig. Så därför tände dom en brasa så att jag kunde värma mig där och inte skulle få för mig att gå in i stugvärmen. 🙄

Men Robban ska som sagt ”välkomna” våra gäster genom att använda prima ved för att ”elda för kråkorna” Det är ju tur att han har ett eldfat som ju faktiskt är avsett att elda i. Hade han bara gått ut och eldat upp detta prima bränne i en oljetunna så vore han ju en idiot om man lyssnar på hans åsikt om grannen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *