SÖKA jobb är för amatörer. 

Ibland är det allt annat än roligt att föra en diskution med en tonåring. Deras logiska tänkande och verklighets förankring är allt annat än utvecklad. Dom tror många gånger att livet är en enkel dans på rosor. 

För ett tag sedan så satt jag och Benjamin och pratade om jobb osv. Han har ju trots sin ringa ålder skrapat ihop en hel del till sitt cv. Allt från telefonförsäljning och Mc Donalds till servering på Nobel middagen. (Ja, kontrasten är ganska så stor) Jag sa till honom att jag hoppas att du har bett om ”betyg” på alla ställen du varit. (Ja Mc Donalds är kanske inget som får en framtida arbetsgivare att hoppa av upphetsning. Men ändå!!) Benjamin ifrågasatte varför han skulle göra det. Och jag förklarade att det kan vara bra att ha när han ska söka jobb i framtiden. Han bara fnös och sa: Jag ska inte jaga några jobb. Jobben ska jaga mig”  Jag himlade med ögonen och frågade om han verkligen trodde att det var  det fungerade i verkliga livet. Och om han trodde att arbetsgivare skulle stå på rad och knacka på vår ytterdörr, ivriga efter att få anställa just honom. ”Ja, annars är det deras förlust, inte min” svarade han. Och jag drog en uppgiven suck och konstaterade att han nog så småningom skulle bli varse att det faktiskt inte är så det fungerar i verkligheten.  Vill man ha ett jobb så får man helt enkelt leta upp och söka det. I vilket fall som helst så sitter han ju inte i sjön. Han har ju sitt jobb på Harrys. Så arbetslös kommer han ju inte att vara. Iallafall inte som det ser ut just nu. 

Bara några dagar efter att vi haft denna diskutionen så får jag ett meddelande på min Facebook från en kille som följt Benjamins framsteg via just min Facebook (och kanske även här i bloggen) Han driver en restaurang i Oslo och ville erbjuda Benjamin jobb där i sommar!! Restaurangen han driver är inte precis ett sunkigt ”hak” utan en restaurang av lite finare sort, av hemsidan att dömma. 

Tack som fan ”B.H” för att du gav Benjamin ”vatten på sin kvarn” och visade honom att mamma (ovanligt nog) hade fel och han själv hade rätt. 


Nu kan han dock inte ta det jobbet just i sommar eftersom han redan har skrivit kontrakt för jobb på Gotland hela sommaren. Samtidigt så är där en massa andra restauranger dom drar och sliter i honom och vill ge honom jobb. Men han har ju, precis som alla vi andra, bara 24 timmar på sitt dygn och sju dagar i sin vecka och hur gärna han än vill så kan han inte jobba dygnet runt. 

Under 3 veckor så har Benjamin haft praktik på färjan Ciderella. Och igår kväll var jag och hämtade honom vid tåget. Jag frågade lite hur han haft det och fick höra att han haft det bra. Och att han hade lärt sig en hel del nya saker. Samt att han hade imponerat en hel del på restaurang cheferna med att ständigt förflytta sig mellan 7 olika platser. Dom trodde att det skulle bli något förvirrande och kaos artat för honom med en massa nya och olika rutiner osv på alla färjans restauranger. Men Benjamin såg en chans till utmaningar och bad själv om att få vara på alla ställena.  Och av betyget att dömma (ja, för han hade minsann ett betyg med sig hem) så klarade han det galant. 


Betyget är en sammanställning av alla ”stationer” han varit på och att läsa det fick absolut det stolta mammahjärtat att svulna lite extra. Att han dessutom berättade att han blivit erbjuden jobb där gjorde ju inte att jag blev mindre stolt. Han har hitentills inte haft en enda praktik utan att ha blivit erbjuden anställning. Den killen kommer kunna gå hur långt som helst!! Det är verkligen många som vill ha honom dom anställd just nu och han tycks kunna välja och vraka bland jobben….utan att ha sökt ett enda. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *