Kroppsvätskor och coronatest

I söndags började Liam klaga på ont i huvudet och halsen 😳 Mitt i denna pandemi så vet väl alla vad det kan vara ett tecken på!! Så jag sjuk anmälde genast honom från skolan och bokade ett covid-19 test. Jag tror ju att det bara är samma halsont som han får varje år. Men bättre är ta det säkra före det osäkra tycker jag. Efter överläggning med min chef så blev det att även jag, trots att jag känner mig frisk som en nötkärna, sjukanmälde mig. Jag jobbar ju på ett gruppboende med flera brukare i riskzonen. Så det var väl bäst så.

Idag var det dags för det där testet. Det är ganska så skrämmande att man ska behöva vänta i flera dagar på att göra det där testet och att man i väntan på både test och testresultat uppmanas att behandla sin egen sin som om han vore smittad att spetälska…..även om det kanske inte riktigt är så dom uttrycker det. Men man ska försöka att inte vara närmare än en armlängds avstånd. Helst ska han isoleras i sitt rum. Hur menar dom då? Ska man ställa in en potta och uppmana honom att, efter uträttat behov, tömma den på gräsmattan genom fönstret? Det är mitt barn!!! HUR ska jag kunna se honom sjuk utan att få ”pyssla om” honom?

Nå väl, idag var det alltså dags för det där testet. Alldeles lagom tills hans hals börjar bli bättre. 🙄 Vi körde in till Österås idrottsplats där man efter bokning kunde göra ett själv test. Det är precis vad det heter. Ett test som man gör själv. Vi körde in med bilen och en kille kom ut och frågade om vi bokat tid och bad sen om legitimation. Jag sträckte fram den och han tog emot den genom att hålla fram en klämma.

Sen gick han iväg och kom efter en stund tillbaka med två klämmor. En som han använde för att lämna tillbaka Liams id-kort som nu droppade av sprit. Och en för att räcka över en påse med testet i.

Så där skulle vi sitta inne i en trång bil och utföra detta test, vilket var något besvärligt.

Corona är en ”dropp smitta” vilket innebär att det sprids vid hostningar, nysningar osv. Och jag kan säga att om det är så att Liam verkligen har Corona och om jag hittills inte blivit smittad så har jag garanterat blivit det efter det där testet!! För det var minsann inte bara dropp som förekom där i bilen. Snarare skvättande!! Det började med att vi skulle rengöra genom att ta en liten ”pipett” med koksaltlösning och fördela hälften i vardera näsborre. Liam lutade huvudet bakåt och jag sprutade in hälften i ens näsborren. Det gick hur bra som helst…..tills det rann ner i halsen på honom för då rätade han upp huvudet igen och hostade så att det skvätte koksaltlösning i halva bilen. (Vindrutetorkare på även insidan av vindrutan är ingen dålig idé) Det som inte hade hunnit rinna hela vägen ner i halsen kom ut samma håll som det sprutades in när han rätade upp huvudet.

Samma procedur i andra näsborren med samma resultat. Hostning och skvätt.

När detta var gjort så var det dags att ta själva testet. En lååång topz som skulle ner i halsen och först gnuggas mot den ena halsmandeln i 5-7 sekunder. Liam klöktes redan efter 2. Sen den andra mandeln i 5-7 sekunder och till sist längst bak i ”hals väggen” det stod i beskrivningen att man kunde klökas och att det var ett tecken på att man var på rätt ställe. Liam klöktes och tårarna rann så det var ingen tvekan om att jag hittat rätt ställe.

När vi var klara med halsen så var det dags att stoppa in samma topz i näsan. (Det glädjer mig att det skulle görs i just den ordningen) topzen skulle in 2-3 cm i näsborren och snurras mot ”näsväggen” vilket så klart framkallade en rejäl nysning. (Åter igen, vindrutetorkare på insidan hade varit bra) och sedan samma procedur i andra näsborren och ännu en nysning. Jag hade munskydd på mig där jag satt men insåg att jag borde ha haft full skydds utrustning på mig!!

Så var då testet nästan klart. Men först skulle han spotta i en behållare med pytte pytte litet hål. Detta misslyckades 2 gånger när Liam missade behållaren och istället fick allt sitt saliv på händerna istället. 🙄 Men tillslut lyckades det och då skulle man snurra den där (nu ganska äckliga) topzen i salivet innan man stoppade ner den i behållaren igen och sen ner i påsen igen. Som man sen skulle hålla ut genom rutan på bilen tills den där killen med klämma. Kom och hämtade den igen och frågade om det gått bra. Jag lyckades lägga band på min tourettes och inte svara ”Jo då om man bara bortser ifrån att hela min bil numera är en sanitär oangelägen” Jag utelämnade alla dom ofräscha detaljerna och sa bara att det hade gått bra. Sen körde vi hemåt igen. Och nu kan vi bara vänta på provresultatet som kan ta upp till 4 dagar. Liam är fullt införstådd med att han inte får komma tillbaka till skolan innan det där resultatet har kommit. Dock har han nog inte förstått att han inte får sticka ut och träffa kompisar heller innan dess. Men det blir en ”konflikt” som vi får ta när den väl kommer 😬

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *