Melodifestival och traditioner

Förr var den svenska Melodifestivalen något alldeles extra. Den sändes EN gång om året. Och den artist som vann den kvällen hade vunnit. De artister som inte vann hade helt enkelt förlorat. Svårare än så var det inte. Vinnaren hade väl helt enkelt bara (i bästa fall) en bättre låt än dom andra.

Jag är uppväxt med att man åt något extra gott till just melodifestivalen. Inför denna storslagna kväll så kunde mamma tillbringa timmar i köket med att förbereda kvällens supé. Oftast blev det smörgåstårta som åts inne i soffan framför tv:n. Bara det gjorde ju kvällen alldeles extra speciell för där inne åt vi i stort sett aldrig annars. Men till Melodifestivalen skulle det minsann slås på stort!!

När jag sen flyttade hemifrån så tog jag den traditionen med mig. Till Melodifestivalen gjordes det smörgåstårta efter mammas goda recept. 😋 Men så var det någon som av någon anledning tyckte att Melodifestivalen skulle delas upp i 743 olika del finaler. Den artist som inte hade den bästa låten skulle få fler chanser. Som om låten skulle bli bättre för att man tävlade med den mer än en gång 🙄 Där tappade jag mitt intresse och den där alldeles speciella kvällen försvann. Men Robban har minsann intresset kvar. Han vill krampaktigt hålla kvar vid traditionen med smörgåstårta. Och några dagar innan spektaklet ska dra igång så frågar han förhoppningsfullt om det blir smörgåstårta. Och varje gång så säger han att vi kan göra den tillsammans för att jag inte ska kunna skylla på att jag tycker att det är jobbigt (vilket jag faktiskt inte gör) Trots hans erbjudande om hjälp så står jag ändå där ensam i köket och ”slavar” och han lyser med sin frånvaro. Varför är det alltid mest jobb för mig när ”vi” gör något tillsammans i köket? 🤔

Igår drog då Melodifestivals spektaklet igång och smörgåstårtan dukades fram. Robban tog en rejäl bit och bänkade sig, traditionsenligt, i soffan framför tv:n. Och knappt han vinjetten börja ljuda innan Robban (precis som alla de senaste åren) konstaterade att Melodifestivalen minsann inte är det samma som förr, att låtarna mest är skit och att det inte direkt är något att glo på Och så undrade han om vi inte skulle titta på någon film istället.

Så här är det varje gång och jag börjar misstänka att han inte alls har något intresse för just melodifestivalen utan han är nog enbart ute efter den där smörgåstårtan som ”vi” gör så bra. Men om han tror att ”vi” ska göra smörgåstårta till att 743 finaler så tror han allt fel. Nästa år så ska jag (som vanligt) gå med på att ”vi” gör smörgåstårta, men jag ska kräva att den dukas fram först till röstningen. Då tvingas han sitta där och plåga sig igenom alla bidragen innan den där tårtan serveras. Men det innebär ju i och för sig att även jag måste plåga mig igenom skiten.

Äh, vi fortsätter väl bara precis som tidigare år. Robban fortsätter låtsas att han är intresserad av spektaklet, jag fortsätter låtsas att jag tror på det och jag står ensam i köket när ”vi” gör smörgåstårta. Det kan väl räknas som en tradition i sig. Eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *