Plastpåsar och lösvikt.

Det här med att sätta skatt på plastpåsar i Sverige kan väl på sätt och vis vara en bra idé. Plast är ju inte bra för naturen, det kan vi väl ändå vara överens om? Men jag personligen har väl fram till nu köpt mig en liten plastpåse då och då. (Dock har jag faktiskt oftast med mig ”återanvändnings påsar” när jag handlar.) Den har jag burit hem mina varor i. Sen har jag sparat den för att senare sätta den i ”sophinken” där jag efter bästa förmåga har källsorterat våra sopor. Brännbart för sig, plast för sig, papper för sig osv. När påsen sedan har varit full så har jag (eller någon annan i familjen) knutit ihop den och gått ut och slängt den i lämpligaste facket i soptunnan. Jag har alltså skött mig exemplariskt i min sophantering och har tyckt att i samma sekund som jag slår igen locket på soptunnan så försvinner mitt ansvar. Vi betalar ju faktiskt för sophämtning och jag kunde väl inte i min vildaste fantasi föreställa mig att sopbilen efter att ha hämtat mina sopor, fraktar dom vidare till Asien för att dumpa dom i havet??

För det kan väl inte vara så att vi i Sverige ska behöva betala skatt för att folk i länder på andra sidan jorden inte har vett att ta hand om sina sopor? På vilket sätt får våra dyra plastpåsar dom till att bättra sig?? 🤔 Men som vanligt så ska väl Sverige rädda hela världen 🙄

Jag ser egentligen inte det här med dyra plastpåsar som något jättestort problem egentligen eftersom jag som sagt oftast har med mig mina tygpåsar när jag handlar. Och om jag skulle glömma min lilla påse så kan jag likaväl köpa en i papper om jag behöver. Här nere på Ica i vår lilla håla har alla fruktpåsar i plast bytts ut mot pappersppsar. Praktiskt och bra kan jag tycka. Jag har något att bära hem frukten i och får samtidigt en perfekt påse till organiskt soporna.

Men…. Vissa affärer (som tex City gross i Hässleholm) har inte den valmöjligheten utan dom håller krampaktigt kvar vid sina plastpåsar men har istället satt ett pris på dom. Iofs bara 38 öre styck. Men ändå.

När jag var där för att handla för någon dag sedan (dom har ju erbjudande på kaffe denna veckan 😛) så övervägde jag att köpa nypotatis. Inte för att jag behövde utan enbart för att jävlas för att dom inte erbjuder några alternativ till sina prissatta plastpåsar. Jag ville stå och välja ut dom allra allra minsta små potatisarna och lägga dom löst i min korg. 3-4 kilo skulle jag köpa. Och när jag sen kom fram till kassan så skulle jag bara välta ut allihopa på kassabandet (Är det det man kallar att handla lös vikt?) så att dom rullade omkring över hela bandet. Sen skulle jag stå där och hånflina åt kassörskan när hon skulle väga och ta betalt för dom. Och medans hon satt där och jagade potatis så skulle jag fråga om det inte hade varit förbannat bra med en liten papperspåse?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *