Sopstation som inredning

I vår familj tycks det vara fruktansvärt svårt att källsortera. Ja näst intill omöjligt! Jag springer runt som någon form av källsorterings polis och ”skäller” på dom som slänger fel. Hur svårt kan det vara liksom?? Plast bland plast, papper bland papper, organiskt i organiskt. Ganska logiskt om man frågar mig. Men merparten av familjen tycks inte förstå den logiken. Den som är bäst på det där med källsortering och som sorterar nästan klanderfritt  (näst efter mig som är experten) är familjens minsting, 11 åriga Liam. Den som är sämst är den äldsta i familjen. Alltså Robban. Han har så svårt med sorteringen att han inte ens har förstått hur man öppnar vaskskåpet där sorteringskärlen står. Tömmer han en mjölkförpackning så ställer han den ”snyggt” på bänken med ”ursäkten” att han ändå ska gå ut sen och då ska ta den med sig. (Vilket han sen ofta glömmer) Visst det är väl jätte bra att ta ut den till soptunnan direkt…..men hade han bara visst hur man öppnade ett skåp så kunde han ju samtidigt tagit med sig övriga mjölkförpackningar mm, som skulle ut till tunnan. Höst och vintertid har jag ofta lust att kväva honom med röken från brinnande sopor. För då skapar han en egen liten ”miljöstation” inne i matrummet. När vi gjorde vid matrummet för några år sedan så slängde jag ut den stora, otympliga och framförallt fula ”tunna” som Robban hade utsett till vedförvaring brevid kaminen. Jag ville ha något mindre och mer stilfullt. Så jag köpte helt enkelt en ”äppellåda” att förvara veden i. 

Robban missförstod dock dennes tilltänkta funktion fullständigt. För i den slänger han mjölkförpackningar, smörpaket, plastförpackningar och fan vet allt. Han vet att detta både stör och retar mig något fruktansvärt. Men det hindrar inte honom från att fortsätta. Han och jag har inte riktigt samma syn på vad som är snygg inredning. För att ha en sopstation i matrummet ser, enligt mig, enbart för jävligt ut!! Jag har sagt snällt att jag inte vill ha en sopstation där. Robban har gjort ett tappert försök med att försvara det hela med att skiten han slänger där är bra att tända brasan med. Ok, jag köper resonemanget (Även om man inte ens får elda upp sådana saker) men förstår inte varför man inte kan hämta det där man ska tända med under vasken i köket där det kan stå dolt. Men Robban har inte lyssnat på det örat, utan har fortsatt att använda den som sophink. Då tyckte jag att det var bättre om vi satte alla sopkärlen där så är ju iallafall allt samlat på ett och samma ställe. Det är ju trots allt inte bara mitt hus, och vill han ha en annorlunda inredning än jag så får jag ju foga mig. För det är väl det ett förhållande bla går ut på. Att kompromissa. Men se det gillade han nog inte. För då flyttade han tillbaka dom till sin original plats……men fortsatte att slänga skiten i vedlådan. Jag har spottat, fräst och skällt om att jag inte vill ha sopstation i matrummet. Det har inte hjälpt. Robban fortsätter att slänga skiten där. Jag har gråtit, bönat och bett. (Eller iallafall bönat och bett) men Robban fortsätter att slänga skiten där. Så nu har jag istället beslutat mig för att ge upp och låta honom få som han vill. Det får väl vara som han vill då. Vi får väl ha en sopstation i matrummet helt enkelt. Att det ser för jävligt ut, känns förbannat ofrächt och stör mig får jag väl blunda för. Och det där med källsortering är ju inte så viktigt ändå. Det blandas ju ändå på tippen och allt brinner vid rätt temperatur (och alla andra patetiska ”ursäkter” som används av folk som är för lata för att sortera) Så nu kommer jag att slänga ALLT där. Papper, plast, metall och självklart organiskt!! Må hända att det kan bli både kladdigt och ofräscht. Men jag säger som Robban….jag ska elda upp det…..sen. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *