Mormor- Räddaren i nöden

När familjens tonåringar var yngre så bråkade dom konstant och om allt! Det fanns ingenting som var för stort eller för litet att bråka om. Vissa dagar satte dom igång att bråka så att taket lyfte redan innan man ens hunnit gnugga sömnen ur ögonen på morgonen. Sådana dagar fick man lust att ta den ena och slå den andra med. Alternativt sätta mig och googla på hur den där Josef Fritzel egentligen hade gjort med det där ljudisolerade rummet i källaren där han låste in sin dotter. För just ett sådant rum önskade man sig mååååånga gånger när dom satte igång.

Det är ganska så påfrestande med konstanta bråk. Att inte ens kunna äta middag utan att ett av barnen river upp himmel och jord för att hans bror tittar på honom. En av alla dessa bråkfyllda dagar så fick jag nog. (Eller det fick jag iofs många gånger) Jag gormade på dom och lät dom verkligen få veta hur in i helvete trött jag var på deras konstanta bråkande. När barnen blev varse att dom har gått väääääldigt långt över gränsen så piper dom in på sina rum och vet att det nog är smartast att stanna där tills jag hunnit lugna ner mig. Jonathan söker då hjälp hos mormor genom att skicka ett sms till mormor där han talar om att jag är arg och att han vill att hon ska komma och hämta honom. Att min ilska delvis beror på just honom, utelämnar han och försöker desperat söka medhåll och ömkan från mormor.

0dd5df0e9e9f4bc854517c9c4e0b2846

Mormor som känner sina barnbarn och framför allt sin dotter, räknade ganska så snabbt ut att det låg något bakom min ilska. Och lyckades även (om jag minns rätt) få Jonathan att erkänna att han och brorsans ständiga bråkande var ”boven” i dramat. I all välmening ringer hon upp mig och talar om att hon och pappa skulle komma och hämta bråkstakarna så att jag fick lite avlastning och en chans att vila öronen och försöka återfinna lugnet och det förlorade humöret. Jag skulle ALDRIG neka mina föräldrar att träffa sina barnbarn. Men denna gången gjorde jag faktiskt det. Jag talade om för mamma att dom absolut INTE fick lov att hämta dom. Över min döda kropp att barnen skulle få en belöning för att dom bråkat och gått sin mor på nerverna!! För att åka till mormor och morfar är inget annat än just belöning. Där får man obegränsade mängder med glass och inte minsta lilla tillstymelse till regler som hemma. Där kan man leva livets glada dagar och låta mormor och morfar få suga ut allt det ljuvliga ur barnen medans mamma (jag) får ta alla dom jobbiga jävla bitarna. Det är absolut inte det att jag inte unnar mina föräldrar den där guldkanten som barnbarnen kan ge. Det är snarare så att jag inte villa unna barnen det positiva med mormor och morfar när dom betett sig som monster. Mamma förstod och accepterade mitt resonemang. Och sönerna tvingades helt enkelt stanna hemma i den något pestiga miljön med en irriterad mamma.

Mormor kände sig dock lite extra betydelsefull när barnbarnet såg henne som någon typ av hjälte som hade kunnat komma till undsättning (men som i detta fallet blev stoppad av ”draken”)

Detta att använda mormor som en ”livlina” när det blir jobbigt är tydligen något som barnen har tagit faste på. I lördags blev det ett herrans liv här. En av tonåringarna vaknade på fel sida och lät hela familjen märka av det genom att ställa till med osämja och spotta ur sig otrevligheter till alla som kom i hans närhet. Det fungerade ett tag, innan jag fick nog och ”slog näven i bordet” Och så var bråket i full gång. Liam tar väldigt illa vid sig när någon i familjen bråkar, oavsett vem eller vilka det är. Och han mår direkt dåligt av det. Så vad gör man då om det är bråk i huset? Man kontaktar MORMOR!! Hon fick ett sms från Liam som förklarade att han inte ville vara hemma eftersom jag och brorsan bråkade, och frågade om hon inte kunde komma och hämta honom. Oturligt nog så var mormor och morfar bortbjudna och kunde inte komma till undsättning. Så stackars Liam tvingades stanna kvar i ”stormen” Nu var ju dock bråkandet ganska snart över och Liam kunde känna sig lugn och trygg här hemma igen.

Det känns oerhört skönt att barnen känner sig så pass trygga med mormor att dom faktiskt tar kontakt med henne när det är jobbigt och jag vet att det får mormor att känna sig lite extra behövd och speciell.

 

500x300-mamma-mormor

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *