Popcorn och saliv

Ganska så ofta om kvällarna så proppar jag popcorn som jag sen sitter och mumsar på i soffan framför tv:n. Det gjorde jag även i går kväll. Vanligtvis så häller jag upp dom i en vanlig plastskål/degbunke. Men just idag blev jag lite nostalgisk och hällde upp dom i en rostfri bunke.

Den där ”bunken” använder jag i stort sett aldrig men jag vill ändå inte göra av med den av nostalgiska skäl. (Jag verkligen avskyr när jag inte kan göra av med saker av just nostalgiska skäl) Vi hade just en sådan ”bunke” när jag var liten, och den brukade mamma bjuda på popcorn i. När vi skulle mysa lite på helgerna så tog mamma fram den där grytan med rött lock som hon alltid använde till just att poppa popcorn. Om hon använde den till övrig matlagning vet jag inte. Jag minns bara att det poppades popcorn i den just för att det kändes så speciellt. Och just därför så hade jag den grytan, utan att någonsin använda den, stående i mitt grytskåp i flera år av, som vanligt, nostalgiska skäl (SUCK!!)

Jag älskade att vara i köket när mamma poppade. Jag älskade att se när hon hade hällt i sy mycket korn att locket lyfte så att popcornen nästan trillade ut när det blev för trångt i grytan. När popcornen var klara så hällde hon upp dom i den där rostfria bunken och hällde på en massa salt innan jag fick den och kunde sätta mig i soffan med den i knät och njuta av varma, salta popcorn.

När jag hade ätit upp var enda liten smula så blev det alltid några opoppade kärnor kvar i botten. Kärnor som jag en efter en stoppade in i munnen och sög av saltet ifrån innan jag spottade ut dom i bunken igen så att det uppstod ett klingande ljud.

När mamma sen tog ut skålen igen så hällde hon (helt ovetande om att jag suttit och sugit på dom) tillbaka alla de kärnor som inte blivit poppade i burken med korn för att ge dom en ny chans att bli poppade vid nästa omgång. Att hon sparade dom där kärnorna är ju fullt förståeligt. För en sådan där påse med kärnor måste ju ändå ha kostat 1-2 kronor på den tiden. Och den räckte väl bara till 10-12 omgångar popcorn så det var ju synd att låta något gå till spillo 🙄 Den där återvinningen sparade ju säkert in 1öre eller så.

Det var först för något år sedan som jag erkände för mamma hur det gick till när jag åt popcorn och mamma blev varse att hon typ varannan gång bjöd på, och ibland även själv åt, ”saliv kryddade” popcorn 😂

Och jag kan erkänna att jag än idag suger av saltet på dom där opoppade kärnorna. Enda skillnaden är att jag faktiskt är så ”slösaktig” att jag slänger dem efteråt. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *